Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter

Katica tanya Kardosfa Szentkúti kunyhó Öko-Bükkösd Kft. Tekeresi Lovaspanzió Ökocsiga

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Videók

 
 

tovább »

Belépés

« vissza

/ 83

 

Erdei iskola

Az erdei iskola az anyaiskola székhelyétől különböző helyszínű, a környezet adottságaira építő többnapos tanulásszervezési forma. Az erdei iskolai program a tanulók aktív, cselekvő, kölcsönösségen alapuló együttműködésére és kommunikációjára épül. Az erdei iskolai program az ismeretszerzés folyamatát kooperatív tanulási technikákra, a projektmódszer alkalmazására építi.

Az erdei iskolában a tanulók játszva megismerhetik a választott helyszín természeti, ember által létesített és szociokulturális környezetét. Az erdei iskola kiemelkedő nevelési feladata a környezettel harmonikus, egészséges életvezetési képességek fejlesztése és a közösségi tevékenységekhez kötődő szocializáció.

Az erdei iskolának attitűdformáló ereje akkor van igazán, ha az erdei iskola helyszínének sajátos atmoszféráját, miliőjét sem hagyjuk figyelmen kívül. A Dél-Dunántúlon páratlan lehetőségeket kínál erdei iskolai programok megvalósítására az év bármely időszakában! Az ökoturisztikai klaszter tagjainál minden adott, hogy a tanulók csodálatos természeti környezetben játszva, tapasztalatok útján gyarapítsák tudásukat. Erdei iskolai helyszíneinken kidolgozott erdei iskola programok és egyéni programok is várják az érdeklődő tanárokat, diákokat!

 

Erdei iskola ajánlatok

Turisztikai és Természetismereti Központ Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészet, Lengyel-Annafürdő

Erdei iskola foglalkozás GyulajonAz Annafürdői erdei iskola Tolna megyében. Lengyel községtől alig 300 méterre, Kurd - Dombóvár felé vezető út mellett a Kőris völgyben található.
Erdei iskolánkban, illetve a megújult Oktatóközpontunkban egyszerre akár 50 főt is el tudunk helyezni. Az év minden napján várjuk sok szeretettel régi és új vendégeinket.
Az erdei iskola saját, minősített pedagógiai programmal rendelkezik, mely illeszkedik a környező parkerdei tanösvényekhez. A minősített program tavaszi és őszi aspektusokhoz igazodó munkafüzetekkel és az általunk biztosított pedagógus vezetésével valósul meg, Az iskola felszereltsége jó (távcsövek, mikroszkópok, vízminőség vizsgáló készlet, stb...) és esős időre is felkészült. Programjaink célja a felnövekvő nemzedék számára megismertetni az erdő élővilágát és az edészek, vadászok munkáját.

A modulokat Ön is szabadon összeállíthatja!

Ízelítő a modulokból: 

Természetvédelmi: élőlények létfeltételei: a talaj, élőlények létfeltételei: víz és napsugárzás, vadonélő állatok, tájékozódás a terepen- térképismeret, ismerkedés Annafürdővel.

Környezetvédelmi: megújuló és nem megújuló energiaforrások, féltett kincsünk az ivóvíz, hulladékgazdálkodás, hagyományos és környezetbarát építészet, Ökoház látogatás.

Kézműves foglalkozások: vályogvetés, vesszőkerítés készítés, fajáték készítés, kenyérsütés, korongozás, agyagozás.

Részletes ajánlatot itt találnak!

Érd.: +3630/947-0898, Web: http://erdeiiskola.gyulajzrt.hu/index.html

 

Égig érő tanterem, Madárlátta iskola.... Erdei iskola Orfűn

Erdei iskola a Tekeresi Ifjúsági SzállásnálSzeretném elcsábítani Önöket Orfűre, a Dél-Dunántúl legváltozatosabb, természeti értékekben leggazdagabb vidékére, ahol a klíma kiváló, a levegő tiszta, a nagy vízfelületekkel, barlangokkal tarkított táj gyönyörű, a mecseki túraútvonalak és tanösvények izgalmasak és felkészült, lelkiismeretes szakemberek segítik Önt, az erdei iskola megszervezésében.

 Az erdei iskola szervezésénél a színhely sajátos atmoszféráját, miliőjét sem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen az erdei iskola egy izgalmas játéktér is egyben, ahol a résztvevők környezethez és egymáshoz való viszonyát is kedvezően befolyásolhatjuk.

Családi vállalkozásban működő 81 fős szálláshelyünk egyik legnagyobb értékét a körülötte található háborítatlan természeti szépségek jelentik, melyek egyszerre képesek kikapcsolódást és aktív pihenést is kínálni a különböző korosztályoknak. 

Miben tudunk többet, mást nyújtani? 

 

 • Családi vállalkozásunkban szeretnénk a „kedves” vendéglátást erősíteni
 • Színvonalas, tiszta, gyermekbarát szállást biztosítunk
 • Szállásunk páratlan természeti környezetben található
 • A csoport igényeihez igazodó teljes körű programszervezést vállaljuk
 • Gazdag és tartalmas erdei iskola programokat szervezünk
 • A természetismereti foglalkozásokhoz kültéri, nyitott "tantermet" biztosítunk

 

Szállásunkon több szolgáltató erdei iskola programja közül választhat:

 • DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK
 • SZEGEDI KARSZT- ÉS BARLANGKUTATÓ EGYESÜLET
 • LEVENDULA PORTA ÉS PAJTASZÍNHÁZ 

2016-ban KIEMELTEN AJÁNLJUK:

 • KALANDOK A "CSEPPEK ÚTJÁN": Orfűn mindenhol felbukkan a víz, így kiemelten ajánljuk a programunkat, ahol a víznyelőkön keresztül, a barlangokon és erdei forrásokon át, hűs, tiszta vizű patakok mellett, egészen a tavakig kirándulunk, közben játékosan új ismereteket szerzünk a látottakról.
 • NÉPI GASZTRONÓMIA A LEVENDULA PORTÁN: A szálláshoz tartozó Levendula Portán a gyerekek megismerkedhetnek a régi, népi gasztronómiai eljárásokkal, eszközökkel.  Szörpöt, savanyúságot, lekvárt készítünk. Sparherten főzünk, sütünk és a jól megérdemelt munka után szórakozunk a pajtaszínházban.
 • ÉGIG ÉRŐ TANTEREM: A program során megismerkedünk a körülöttünk lévő természettel, a jellemző növény- és állatfajokkal. Felfedezzük a Mecsek hegység természeti kincseit, aktív túrákat szervezünk a legszebb túraútvonalakon és belepillanthatunk egy nemzeti park mindennapjaiba.
 • ZÖLDIKE ÖKOHÉT: A hét során a résztvevőknek lehetőségük lesz megismerkedni a szelektív hulladékgyűjtés minden fortélyával, az újrahasznosítás lehetőségeivel, ajándéktárgyakat készíteni természetes anyagokból, saját papírt gyártani, játékot készíteni hulladékból, környezetkímélő praktikákat elsajátítani, egészséges ételeket készíteni és enni. Sőt kipróbálhatják a gyerekek mennyire környezetbarátok egy ZöldPróba alkalmával.

Orfű sokszínűsége, a szállásunk és szolgáltatásaink színvonala elegendő érv arra, hogy erdei iskola helyszínéül a Mecseki Diákszállást válasszák!

Érd.: +3630/411-5652, Web: www.orfu-diakszallas.hu

 

Mecsek Háza Egyesület, Orfű

Erdei iskola a Mecsek HázánálA programok forgószínpad szerűen kerülnek megrendezésre. A részvevőket 3-12 fős csoportokra bontjuk. Egy program kb. 45 perc.

A következő program-lehetőségek vannak:

- Mecsek élővilágának bemutatása,
- Mecsek növényeinek bemutatása,
- Geológia, kőzetfelismerés,
- Csomózás (mindenki megismerheti a barlangász csomókat, ill. meg is kötheti)
- Rekeszezés
- Felszíni túra a közelben
- GPS-es kincskeresés
- Tájékozódás az erdőben (távcső, iránytű, térkép, GPS használattal)
- Vízfő-forrásház bemutatása

A program ára:

1-4 órás program esetén: 900Ft/fő, de min. 30 000Ft/csoport

5-8 órás program esetén: 1500Ft/fő, de min. 60 000Ft/csoport

Amennyiben több ideje van a csoportnak, úgy ezeket a  programokat tudjuk ajánlani:
- Barlangászás, föld alatti földrajz óra (Trió-barlangban), denevér les, barlang élővilága, kőzetek. (kb. 3 óra/csoport, 1 csoportba max. 12 fő fér el)

A barlangászat ára: 4800Ft/fő, de 10 fő fölött 10%, 20 fő fölött 20% kedvezmény.

- Felszíni túra a Mecsekbe (pl.: Melegmányi-völgy, Jakab-hegy, Balázs-hegy...)

A túra ára:

1-4 órás túra: 8 000Ft/csoport

5-6 órás túra: 12 000Ft/csoport

Éjszakai túra: 9 000 Ft/csoport

Sorversenyekre, vagy ügyességi versenyekre is lehetőség van!

Érd.: Lukáts Lilla: +3620/380-2064, Web: www.mecsekhaza.hu

Katica Tanya - Aktív Pihenés Központ, Patca

Erdei iskola a Katica TanyánAz erdei iskola, értelmezésünk szerint, egy olyan sajátos tanulásszervezési forma, amelynek keretében a gyerekek gyakorlati ismereteket szerezhetnek az elméleti tananyag mellé. A Katica Tanyán minden lehetőség adott arra, hogy a gyerekek visszakerülhessenek a természet, azaz az állatok, a növények közelségébe. Több iskolai osztály és csoport rendszeresen visszatér hozzánk, hogy aktív részesei lehessenek a Magyarországon egyedülálló bemutató gazdaságunknak, és jól érezzék magukat a lovagvárunkban,a pedálos gokartpályánkon, az óriás játszóbirodalomban, a hangulatos Katica-tó partján vagy az erdei kötélpályánkon.

Az erdei iskola programkínálata mozaikszerűen épül fel, a pedagógusok és a szülők tetszés szerint állíthatják össze a gazdálkodás, hagyományőrzés, természetismeret és kézművesség témakörökből. A legnépszerűbbek a tehénfejés, állatgondozás, kenyérdagasztás, lovaglás, tréfás népi játékok, "Mesél az erdő", fából vaskarika alkotása.
120 ággyal és 70 fős kempinggel várjuk a gyerekeket, akár teljes ellátással is. Amennyiben szükséges, a Kaposvár-Patca távolságot segítünk legyőzni. Az erdei iskolákat 2-10 napos ciklusokban tudjuk biztosítani.
Az erdei iskola ára 3.500 Ft/fő/naptól kezdődően magában foglalja a sportpályák (2 kispályás foci és egy röplabda pályával rendelkezünk), a gokartpályák, az óriás játszóház és csúszdák ingyenes használatát, vagy akár a tóparti attrakcióinkat (a Bolyongót, csónakokat, vízibicikliket, trambulinokat, kézi kompot, pontonhidat) is kipróbálhatják.

Érd.: +3630/411-6002, Web: www.katicatanya.hu


Az orfűi Tekeresi Lovaspanzió erdei iskola programja

Tekeresi LovaspantióA Tekeresi Lovaspanzióban igény esetén erdei iskolai programokat szervezünk. Nálunk a tanulás igazi élménnyé válik! Izgalmas programok várják a tanulókat, panziónkon belül és kívül egyaránt: háziállatok, kemencés sütés, kézműves foglalkozások, védett növények és állatok megismerése, gyalogtúra a környező tanösvényeken, az erdei élővilág feltérképezése, stb. Emellett panziónk, az Orfűn működő Mecsek Háza Egyesülettel (Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület) együttműködve, ajánlja az egyesület által szervezett, akár egynapos erdei iskolai lehetőségeket. Úgymint:

- Mecsek élővilágának bemutatása,
- Mecsek növényeinek bemutatása,
- Geológia, kőzetfelismerés,
- Csomózás (mindenki megismerheti a barlangász csomókat, ill. meg is kötheti)
- Rekeszezés
- Felszíni túra a közelben
- GPS-es kincskeresés
- Tájékozódás az erdőben (távcső, iránytű, térkép, GPS használattal)
- Vízfő-forrásház bemutatása

A programok forgószínpad szerűen kerülnek megrendezésre.

A részvevőket 3-12 fős csoportokra bontják.

Egy program kb. 45 perc.

Amennyiben több ideje van a csoportnak:
- Barlangászás, föld alatti földrajz óra (Trió-barlangban), denevér les, barlang élővilága, kőzetek. (kb. 3 óra / csoport, 1 csoportba max. 12 fő fér el)
- Felszíni túra a Mecsekbe (pl.: Melegmányi-völgy, Jakab-hegy, Balázs-hegy…)

Sorversenyekre, vagy ügyességi versenyekre is lehetőség van!

Érd.: +3630/227-1401, Web: www.tekeresilovaspanzio.hu

 

Az orfűi Panoráma Camping szállás lehetőségei (nemcsak) erdei programokhoz

Panoráma KempingA kemping a fiatalok, a diákok számára is megfelelő ifjúsági szálláshely, ideális körülményeket biztosít erdei programok szálláshelyéhez, osztálykirándulásokhoz vagy táborokhoz. A kemping közel 10 hektárnyi területét füves, parkosított, árnyékot adó fák borítják, így kiváló helyet biztosít sátorozáshoz és a lakókocsival, lakóautóval érkező vendégeknek is. A lakókocsit, a sátrat napsütötte vagy árnyas helyen egyaránt felállíthatják. A kempingben többszáz sátorhely és kiépített lakókocsihely áll vendégeink rendelkezésére. Az alapvető higiéniai viszonyokat 4 db tiszta, rendezett, állandó melegvizet adó vizes blokk biztosítja. A közös épületben konyha és társalgó áll a nyaralók rendelkezésére. Ügyelünk a kemping környezetének gondozottságára is. 

Azoknak is ajánljuk szállásainkat, akik átutazóban, esetleg csak egy éjszakára szeretnének megpihenni Orfűn!

Érd.: +3630/323-4680, Web: www.panoramacamping.hu

Cseresznyéskert Erdei Iskola, Paks

Cseresznyéskert Erdei IskolaAz erdei iskola Pakstól 7 km-re csendes és barátságos környezettel, 40+4 férőhellyel, nagy étkezővel, két beltéri foglalkoztatóval, fedett kültéri foglalkoztatóval, melegítőkonyhával, madár lessel, saját parkolóval, 40 db különböző méretű kerékpárral várja vendégeit, melyekkel bejárhatják a környék településeit és megismerhetik azok nevezetességeit.

Érd.: Halász-Tisza Veronica, +3675/830-353, Web: http://www.paksivmk.hu/

 

Kikerics Erdei Iskola, Almamellék-Sasrét

Kikerics Erdei IskolaA Dél-Dunántúl egyik legszebb, erdőben bővelkedő tájegysége a Kapos-völgyétől a Mecsekig húzódó Zselic. Hatalmas erdőség, gyönyörű festői táj övezi Erdészeti Erdei Iskolánkat. A gyönyörű környezet az iskola zártságából való kiszabadulást, felüdülést tudja nyújtani a gyerekeknek. Kalandozást a természetben, eddig nem látott vagy látott, de fel nem ismert dolgok felfedezését, játékot a szabad levegőn. Még a felnőtt ember is megilletődik, amikor az itt található matuzsálemi korú fák között sétál. Ez mind-mind felejthetetlen élmény és teljes kikapcsolódás, az itt megszerzett ismeretek mellett.

Érd: +3573/514-102, Web: www.mecsekerdo.hu

 

Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdők Háza, Pécs-Árpádtető

Mókus Suli Erdészeti Erdei IskolaA Mecsekerdő Zrt. Erdészeti Erdei Pécstől 3 km-re, Árpádtetőn, a Közép-Mecsek Melegmány-völgy határán található. Évente mintegy 2500 gyerek vesz részt a természetismereti programjainkon. Többéves gyakorlati tapasztalataink, hazai és külföldi tanulmányutak alapján dolgoztuk ki a saját programunkat, mely az általános iskolai tantervére épül. Lehetőséget nyújtunk a gyerekeknek, hogy a természetben tanuljanak a természetről. Terepi programjaink lehetőséget kínálnak az iskoláknak arra, hogy közelebb kerüljenek a természethez, a gyerekek a természetet apránként megtapasztalva maguk fedezhetik fel annak belső összefüggéseit, és kialakíthatnak egy új természetszemléletet, újfajta hozzáállást, melynek elemei a megértés, a szeretet és a felelősségérzet. Évszakokra és korcsoportokra dolgoztuk ki a programokat.

Érd.: +3630/6630-940, Web: www.mecsekerdo.hu

 

Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Sziágypuszta

Sziágyi Erdei IskolaAz erdei iskolát a Lábodi Vadászerdészet, a rinyabesenyői erdő mélyén, egy régi, elhagyott erdészházban működteti. Az erdei iskola varázsát a játékra csábító tágas udvar, a szabadtéri főző- és pihenőhely, és nem utolsó sorban az érintetlen természeti környezet adja. A csoportok igénye szerint - erdész szakember vezetésével - lehetőség van erdei barangolásra, a természet ezernyi csodájának megismerésére, a változatos növénytársulások, és a gazdag állatvilág megismerésére.  Óvodás kortól a középiskolás korig fogadunk csoportokat. Egy tanösvényen mutatjuk be a somogyi homokvidék jellegzetes élővilágát, erdőállományait, vadleseket szervezünk, és a gyerekek képet kaphatnak az erdő és az erdész hétköznapjairól is.

Érd.: +3630/9018-620 , +3682/553-900, Web: http://www.sziagyisuli.hu/

 

Éltető Világ Erdei Iskola, Őrtilos

Éltető Világ Erdei IskolaIdeális erdei iskolai helyszín a Dráva mentén, Őrtiloson. Az erdei iskola a Duna-Dráva Nemzeti Parkban fekszik. Az elzárt határvidék érintetlenül őrizte meg természeti értékeit, a felszín változatos, az ártéri erdő kis tavakat rejt. A vadregényes természet a kapun kilépve kezdődik, 5-10 perc alatt varázslatos és természeti értékekben gazdag élőhelyekre juthatunk el. A gyermekek számára készült szállás kényelmes, vidám, modern. Kidolgozott erdei iskolai modulok.

Érd.: +3630/905-7551, Web: www.eltetovilag.com

 

 

Hello Tábor és Erdei Iskola, Magyarhertelend

Általános iskolai osztályokat várunk szeretettel a magyarhertelendi Hello Tábor erdei iskolánkban akár több napos táborozás keretében! Ideális helyszín iskolai osztályoknak, csoportoknak, baráti társaságoknak és családoknak a Mecsek északi lankáin, a hertelendi wellnesfürdő közvetlen szomszédságában lévő 55 fős táborunk. Az erdő szélén elhelyezkedő tábor zárt, biztonságos környezetben található, a területén öt jól felszerelt faházzal. Tanuljunk együtt játszva a természetben!
Táborunk minősített erdei iskolai szolgáltatással rendelkezik, de saját programok megvalósítására is ideális helyszínt tudunk biztosítani.

Erdei iskolai programjaink:

- „Erdei Manók nyomában" - Erdei iskola alsósok részére (1-4. osztály)

- „Hegyháton át!" - Erdei iskola felsősök részre (5-8. osztály)

Erdei iskolánkban az alábbi szolgáltatásokkal várjuk a csoportokat:

- szállás saját fürdőszobával rendelkező faházakban

 -napi 3x-i étkezés: házias ételek
- erdei iskola programon való részvétel, a korosztálynak megfelelő, pedagógus kérésére összeállított témában

- Öko szabaduló szoba

- kézműves foglalkozások

- közös helyiségek használata

- szórakozási, sportolási lehetőségek: tábortűz, asztalitenisz, tollaslabda, foci, népi játékok stb.

Konkrét árajánlatért, kérjük, keressen fel minket elérhetőségeinken!
e-mail: info@hellotabor.hu
web: www.hellotabor.hu
tel.: +36 20 6168 102

 

 

 
2 »
8 »
47 »
35 »
49 »
1 »
62 »
46 »
3 »
5 »
38 »
6 »
4 »
50 »
54 »
55 »
56 »
60 »
7 »
40 »
48 »
67 »
69 »
86 »
87 »
70 »
84 »
90 »
83 »
105 »
72 »
73 »
76 »
82 »
81 »
77 »
103 »
98 »
78 »
85 »
91 »
108 »
89 »
92 »
97 »
104 »
102 »
100 »
101 »
94 »
99 »
71 »
96 »
106 »
107 »

Térkép

tovább »

Eseménynaptár

  2023 Június  
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
  2023 Július  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
  2023 Augusztus  
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
  2023 Szeptember  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
  2023 Október  
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
  2023 November  
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
  2023 December  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  2024 Január  
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
  2024 Február  
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
  2024 Március  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  2024 Április  
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
  2024 Május  
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
  2024 Június  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  2024 Július  
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
  2024 Augusztus  
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
  2024 Szeptember  
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
  2024 Október  
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
  2024 November  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
  2024 December  
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
  2025 Január  
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
  2025 Február  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
  2025 Március  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
  2025 Április  
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
  2025 Május
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

tovább »

Galéria

 
 

tovább »