Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter

Katica tanya Kardosfa Szentkúti kunyhó Öko-Bükkösd Kft. Tekeresi Lovaspanzió Ökocsiga
« vissza

Mindennapi tippek / Zöldköznapi praktikák

 
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

1. Globális felmelegedés - Tegyél ellene!
Mi az a globális felmelegedés?
A klímaváltozás a Föld klímájának, éghajlatának tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti. Az éghajlatváltozás jelensége napjainkban már megkérdőjelezhetetlen, és az is bizonyított, hogy a hőmérséklet emelkedését emberi tevékenység okozza. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) és 2500 klímatudósa foglalkozik az adatok elemzésével, a tendenciák követésével, és rendszeres jelentések publikálásával.

A globális átlaghőmérséklet több, mint 0,7 Celsius fokkal emelkedett a XX. század során. A probléma ott kezdődött, amikor a modern kori társadalom óriási mennyiségben kezdett gyárakat építeni és gépeket használni, erdőt irtani... Az emberiség felfedezte a fosszilis energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. A szén, a kőolaj és a földgáz évmilliók alatt került a földbe, mi pedig néhány évtized leforgása alatt visszajuttatjuk ezeket a légkörbe. Az így felszabaduló üvegházhatású gázok hihetetlen pusztítást okoznak a bioszférának. Közel kétszáz éve zajlik a "dorbézolás", ami óriási népességrobbanással, az ipari termelés és mezőgazdaság elterjedésével járt.
Ahhoz, hogy elkerüljük a mindannyiunkat fenyegető katasztrofális környezeti változásokat, alaposan át kell alakítanunk jelenlegi életmódunkat. Ez csak akkor történhet meg, ha gyökeres változások következnek be mind gondolkodásmódunkban, mind pedig társadalmi intézményeinkben.

 

 

A Klímamentő plakát nagyban letölthető, megnézhető ezen a linken. (pdf)

A segédanyaggal (magyarázattal) együtt a Klímamentő plakát letölthető innen (az iskolai előadások alatt).

A Klímamentő molinó nyomdai áron megrendelhető az ÖKO-Pack Nonprofit Kft-től. (Részletek: UV-álló MESH-háló (építési háló), méret: 3x4 méter; ára: 35.000 Ft +ÁFA. Rendelés: gergely@okopack.hu. Átvehető: 1066 Budapest, Teréz krt. 54. nyitva tartás: h-p.: 08.00-16.00 óráig)

Mit tehetünk?
A Klímaváltozás Tabló praktikus tanácsai segítenek, hogy mindennapi döntéseidben klímabarát megoldásokat válassz. Ha követed az útmutatásokat, akkor azon túl, hogy ezzel az egész társadalomnak jót teszel, a saját életed is egészségesebbé és egyszerűbbé válik. Életformád átalakításával közelebb kerülsz a természethez és embertársaidhoz.
Tartsd észben, hogy nem vagy egyedül! A változásokban fontos szerepe van a helyi kisközösségeknek. Áttörést jelenthet például egyre több magyarországi "élőfalu" formálódása és hatékony tevékenysége. Az ökologikus életmód-alternatívát megvalósító csoportok képesek környezetkímélőbb irányba mozdítani más emberek, embercsoportok, illetve szervezetek viselkedését, olykor más, hasonló közösségekkel összefogva.
Az áttöréshez egy új értékrendszer megszilárdulása szükséges, amely a napjainkban domináló fogyasztáscentrikus felfogás helyett valódi értékekre helyezi a hangsúlyt. Az ember értéke nem az, amit elfogyaszt vagy birtokol, hanem amit megél és átél. A boldogságot kutatja, és egy az egész bolygóra tekintettel levő önismereti útra kalauzol minket a Tükörben a Világ kiállítás, és a hozzá kapcsolódó játékgyűjtemény. www.tukorbenavilag.hu

 

2. Erőforrások
Takarékoskodj a pénzzel és az erőforrásokkal! Ne vásárolj feleslegesen!
A napjainkban domináns fogyasztói életstílus nem fenntartható. Erre az életstílusra nagymértékű húsfogyasztás, repülőzés és autózás, vásárlás és szemetelés jellemző, és bizony Magyarország lakosságának nagy része is így vagy úgy, de pazarlóan él. Négy Földre lenne szükségünk, ha a napjainkban népszerűnek mondható fogyasztói életstílus erőforrásfelhasználását a bolygón élő összes emberre kiterjesztenénk. Ez nem lehet a célunk.
A klímaváltozás elkerülésének és a tiszta ivóvíz megőrzésének érdekében mondj le mindarról, amire valójában nincs is szükséged! A pénzeddel szavazol. A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. Gondold meg kétszer, mire adod ki a pénzed! Segít a Tudatos Vásárló 12 pontja

Kerüld a sok felesleges szerkentyűt magad körül, így te is sokkal szabadabb leszel! Az ördögi körforgás logikája: a kényelmünket szolgáló gépek időt takarítanak nekünk, amit arra használunk, hogy robotoljunk és pénzt keressünk, amit aztán éppen ezekre a gépekre költünk... Tippek, hogy hogyan kerüld el a felesleges vásárlást? 

Ünnepeld meg minden évben november utolsó péntekén a Ne vásárolj semmit napot! Vegyél részt a civil szervezetek által ezen a napon szervezett eseményeken, vagy szervezz valamit te magad helyben, hívd fel a környezetedben élők figyelmét a kezdeményezésre!

3. Közlekedés
A közlekedés az egyetlen szektor, amelyben az európai országok még mindig növelik a klímaváltozáshoz való hozzájárulásukat. Ezen tehát sürgősen változtatnunk kell!

 • Autó, azaz telekocsi

Alakíts ki olyan életet, amely nem épül a napi szintű autóhasználatra! Ennél is jobb, ha egyáltalán nincs saját járgányod. Ha mindenképpen autóval kell munkába vagy hosszabb útra menned, fogj össze a közeledben lakó munkatársaiddal, ismerőseiddel, és menjetek többen egy kocsival! A telekocsi-honlapokon felajánlhatsz szabad helyet az autódban, vagy te is kereshetsz magadnak egy adott úticélhoz.

www.oszkar.com
www.elviszem.com

A telekocsizás nem csak környezetkímélő és gazdaságos, hanem szórakoztató is. Ki tudja, kivel barátkozol így össze? A motoros járművek a légszennyezés egyik vezető okozói a fosszilis üzemanyag égetése révén. A széndioxid-kibocsátás negyedéért a személyi közlekedés a felelős. Már az autók előállításához annyi energia és alapanyag szükséges, hogy egyes becslések szerint ez több szennyezéssel jár, mint amit az autó használata jelent később. Egyetlenegy gépjármű legyártásához 400 000 liter víz szükséges.

 • Sétálj!

A gyaloglás edzésben tart, és nem veszélyezteti az éghajlatot. Szerencsés vagy, ha gyalogszerrel is megközelítheted úticéljaid, élj hát ezzel a lehetőséggel minél gyakrabban!

A fenntartható mobilitás elmélete szerint a lényeg nem a közlekedési módok megválasztásában rejlik. Sokkal inkább abban, hogy kell-e utaznunk egyáltalán. Egy klímabarát városban kicsik a távolságok, és jól érzik magukat a gyalogosok. Széles járdák, parkok és terek, a lakóhelyek közelében iskola, óvoda, munkahely, vásárlási és szórakozási lehetőség... ilyen városokat volna jó kialakítani!

 • Tekerj! Critical Mass

A kerékpár csendes, tiszta közlekedési eszköz, ami jó kondiban tart. A Greenpeace számításai szerint ha kiszállsz az autódból, és mától kerékpárral mész a munkába, évi fél tonnával kevesebb CO2-ot bocsátasz ki a levegőbe. Használj ki minden alkalmat a bicajozásra: tekerj a munkába, használd bevásárláskor, és akkor is, ha kikapcsolódsz!

Menj el a következő Critical Mass felvonulásra! Ha a lakóhelyeden még nincs ilyen, szervezd meg te magad, barátaiddal ezzel adhattok hangot annak, hogy szeretnétek több kerékpárutat a településen. A legendás budapesti felvonulásoknak már konkrét felmutatható eredményei vannak. Az utóbbi években divatba jött a bringázás, és országszerte egyre több a kerékpáros fejlesztés.

A Critical Mass oldalán tájékozódhatsz a legközelebbi bringás felvonulásról, vagy be is kapcsolódhatsz a szervezésbe.
www.criticalmass.hu

Nyaralásodat is töltheted két keréken. Csatlakozz az Ecotopia kerékpártúrához, fedezd fel egy vándorló törzs életmódját! A csapat minden évben átszeli Európát valamilyen érdekes útvonalon.
www.ecotopiabiketour.net

A Magyar Kerékpárosklub honlapján sok hasznos információt megtalálsz.
www.kerekparosklub.hu

További izgalmas kerékpáros kezdeményezések:
Bringakonyha - új bringát régi darabokból www.bringakonyha.hu
Szociális Bringa Program www.zofi.hu/projektek/szocbringa
Nők Tanítanak Nőket Biciklit Szerelni www.zofi.hu/projektek/ntnbsz

 • Járj tömegközlekedéssel!

A buszok, villamosok és vonatok sok-sok embernek nyújtanak közlekedési lehetőséget, ezáltal jóval energiahatékonyabbak és tisztábbak, mint az "egocentrikus" gépjárművek, amelyekben igencsak limitált a férőhely.

Ha autó helyett a tömegközlekedést választjuk, kevesebb autó lesz az úton, csökken a kibocsátás, kevesebb lesz a közlekedési dugó. A forgalom folyamatossá válásával mérséklődik a levegő- és zajszennyezés, így a városok élhetőbbé, egészségesebbé válhatnak.

A Levegő Munkacsoport szerint Budapesten jelenleg több gépjármű közlekedik, mint amennyit egy élhető város elbír. Ma tízszer több asztmás beteg él Budapesten, mint huszonöt évvel ezelőtt, tüdőrákban pedig háromszor annyian szenvednek. Ráadásul a budapestiek több mint 80 százaléka nem használ személygépkocsit a mindennapjaiban, mégis mindenki szenved a hatásaitól. A fővárosban élő autótulajdonosok többségének - tisztán pénzügyi szempontokat tekintve - nem is kifizetődő az autófenntartás.

Ha külföldre utazol, akkor is preferáld inkább a vonatozást vagy a buszozást! Csak akkor repülj, ha nagyon muszáj! A légi közlekedés ugyanis az egyik legnagyobb klímagyilkos.

4. Energia

 • Válts megújulóra!

Jelenleg az emberiség olyan függésben van a kimerülőben levő fosszilis energiaforrásoktól, azaz a kőolaj, földgáz és szén készletektől, mint egy szenvedélyfüggő a kábítószerétől. Nem jelent jó alternatívát az atomenergia használata sem, mert túl nagy kockázatokat rejt magában. Ideje tehát új irányt venni!
A megújuló energiaforrások - mint a szél- a nap- vagy a vízenergia - fő jellemzői, hogy helyben rendelkezésre állnak, megfelelő hasznosítás esetén kímélik a környezetet, és a beszerzésük sem kerül pénzbe. A megújuló jelző azt takarja, hogy a nap, a szél és a víz szinte korlátlanul rendelkedésre áll; ellentétben a kőolaj, a földgáz, az urán vagy a szén rohamosan fogyó készleteivel. Használatukkal decentralizált energiatermelés alakulhat ki, ami erősíti a helyi közösségeket, gazdaságilag és társadalmilag is kedvezőbb számukra.
Zöldtech Magazin 
Hárskúti Megújuló Energia Központ 
A biomassza felhasználását sokan gondolják megfelelő alternatívának korunk fokozódó energetikai gondjaira, ám az komoly hátulütőket rejt magában, így csak korlátozottan javasolt. Az egyik fő ellenérv, hogy folyamatosan csökken azon területek aránya, ahol meg tudjuk termelni élelmiszerünket. Óriási vétek a talajt "autók etetésére" pazarolni. A talajpusztulás arra figyelmeztet, hogy a biomassza a mai mezőgazdasági gyakorlat mellett nem megújuló erőforrás. A téma jó összefoglalója dr. Gyulai Iván A biomassza-dilemma c. írása.

 • Használj napelemet!

Biztosan találkoztál már napelemmel működő kézi számológéppel. A kis napelem sokkal nagyobb testvére egy teljes háztartás, vagy egy egész épület áramellátásához is jelentős mértékben hozzá tud járulni. A napelemek közvetlenül alakítják át a fényt (az elektromágneses hullámot) villamos energiává. A nagyobb hatékonyság érdekében a tető déli oldalára célszerű felszerelni őket.
A napkollektor a Nap hőenergiáját gyűjti össze a kertben, vagy a háztetőn elhelyezett berendezéssel. Elsősorban használati melegvizet állíthatunk elő vele, de fűtés rásegítésre is jól alkalmazható. A napkollektor a nap által sugárzott energiát gyűjti össze, és adja át a benne keringő folyadéknak, ami a háztetőről a melegvíztárolóba szállítja el a hőt.
Napenergia 
Napkollektor építés házilag 

5. Otthon
Egy kis alapterületű, barátságos kuckó, amelyet egyszerűen és környezettudatosan rendezel be, fontos eleme a klímabarát életmódnak. Magyarországon az üvegházgáz-kibocsátás egyharmada a háztartásokból származik.

 • Fűtés

A téli zimankóban áldjuk a fűtést, amely meleget varázsol épületeinkbe. Fontos, hogy jó hatásfokú legyen a fűtési rendszerünk, és valóban az otthonunkat melegítsük, ne az utcát.
Ne fűts jobban a szükségesnél! 21 fok már kellemes meleget ad a nappaliban, míg a hálószobában alacsonyabb hőmérséklet is megteszi. Vegyél fel előbb egy pulóvert, és takarózz vastagabb paplannal, ha fázol! Tartsd csukva a fűtött szobák ajtaját, és éjszakára, vagy ha nem vagy otthon, állítsd lejjebb a hőmérsékletet! A szellőztetés legjobb módja, ha letekered a fűtést, és rövid időre kitárod az ablakokat. Így a friss levegő gyorsan bejut, és a falak nem hűlnek le. A fűtőtestek mögé hőtükröt helyezhetsz el. (Barkácsboltban, építőanyag áruházban kapható.)
www.tuzelestechnika.hu
www.kandallo.lap.hu

 • Szigetelés

A megfelelően szigetelt ajtók, ablakok és falak csökkentik a fűtésszámlát. Kisebb méretű társasházban lakótársainkkal együtt is elvégezhetjük az utólagos szigetelést. Ugyanezt megtehetjük a munkahelyünkön vagy a gyerekeink iskolájában, óvodájában is. Civil szervezetektől az ország több pontján is kérhetsz segítséget, szigeteléssel kapcsolatos oktatófilmet, útmutatót, anyagot és kölcsönözhető gépet.

Környezettudatos megoldás házfelújításnál a használt alapanyagok használata. Bontott v. építkezésből kimaradt építőanyagok. www.nemsitt.hu

 • Villanykörték

Az energiatakarékos villanykörték 80%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, válaszd ezeket otthonod kivilágítására. Fogj össze néhány munkatársaddal vagy osztálytársaddal, és cseréljetek ki néhány égőt LED izzóra vagy energiatakarékos kompakt fénycsőre az irodában vagy a suliban!

 • Keresd az újrahasznosított termékeket!

Gyűjts szelektíven! Válaszd az újrahasználhatót! A hulladékokkal kapcsolatban a fő célod az legyen, hogy elérd: minél kevesebb dolog legyen, amit ki kell dobnod. Vagyis a boltban hallgass a tényleges szükségleteidre és nem a reklámokra, eleve ne vegyél agyoncsomagolt holmit, olyan árut keress, ami környezetbarát módon készült, ha valami elromlott, javítsd meg, ha valami feleslegessé vált, ajándékozd el.
"A tárgyainkat olyan sokszor, olyan sokan és olyan hosszú ideig használjuk, amennyire csak lehet. Ez az igazi hulladékmegelőzés." KukaBúvár, 2010. ősz
A háztartásodban keletkezett papírt, üveget, műanyagot és fémet gyűjtsd szelektíven! Az ÖKO-Pack Hulladékból Termék weboldala bemutatja a szelektív szemétgyűjtés világát. Megtudhatod, mit hova dobj, és hogy mi minden készül hulladékból!
www.hulladekboltermek.hu

 • Háztartási gépek

Válassz energiatakarékosat!
Gondold meg kétszer, mielőtt beruházol egy háztartási gépbe: tényleg szükséged van rá? Vagy ez is csak egy felesleges tárgy lesz, amit kerülgetni kell? Ha valami új gépet veszel, akkor válassz hosszú életű, könnyen javítható, részelemeiben cserélhető, természetes és újrahasznosítható anyagból készült helyi termékeket!
Keresd azokat a termékeket, melyeken az "energiatakarékos" megjelölés szerepel, és ellenőrizd, hogy ez pontosan mit is jelent. Ha lecseréled a régi, elromlott háztartási berendezéseidet, ellenőrizd az új gépek energiafogyasztását az energiacímkén, még megvétel előtt! Csak a leginkább energiatakarékos, A+ vagy A++ kategóriás berendezéseket vedd meg!
Néhány ügyes fogás segíthet az energiamegtakarításban, például a hűtőszekrény ésszerű használatában. Állítsd a hűtődet hűvös helyre, sose a tűzhely közelébe vagy a napra! A legideálisabb hely egy fűtetlen kamra. Olvassz le rendszeresen! A hűtőszekrények és mélyhűtők több energiát fogyasztanak, ha bejegesednek. Télen üzemen kívül is helyezheted a készüléket, ha van megfelelően hideg helyed az élelmiszer tárolására.

 • Elektromosság

Áramtalaníts elosztóval!
Viccesen szólva, a leginkább klímabarát energia a "negawatt", azaz az olyan energia, amit meg sem kell termelni. Kerüld az olyan divatos, ámde felesleges háztartási elektromos eszközök használatát, mint a morzsaporszívó, elektromos kés, citromfacsaró, zöldségaprító, garázsajtó nyíló!
A kis piros fénnyel virító készenléti állapotban levő berendezések is sokat fogyasztanak. A hifi berendezések, tévékészülékek, dvd lejátszók, számítógépek és tartozékaik sokszor feleslegesen vannak "félig bekapcsolva". A Greenpeace adatai szerint ennek költsége egy átlagos háztartás esetében akár évi 20 000 Ft is lehet.
Használj több dugaszolóaljzatos, saját kapcsolóval rendelkező hosszabbítót! Sok kicsi sokra megy: egy-egy ország készenléti üzemmódban lévő készülékei akár több erőmű által megtermelt áramot is elfogyasztanak. Ezért amikor teljesen kikapcsolod például a számítógéped, áramtalaníts! Erre legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás a billenőkapcsolós elosztó, így egy mozdulattal áramtalaníthatod a számítógéped és az összes tartozékát.
Használat után ne felejtsd el kihúzni a mobiltelefon, mp3 lejátszó, fényképezőgép töltőjét, mert ez akkor is energiát fogyaszt, ha nem tölt semmit. Talán megfigyelted már, hogy átmelegszik, ha a konnektorban felejted.

 • Használj szárítókötelet!

A szárítógépek energiafalók, ezért érdemesebb teregetni. Ha egy négyfős háztartás a szárítógép használata helyett a teregetést választja, évente akár 480 kilowattórát, azaz cirka 300 kg CO2 kibocsátást takaríthat meg.

 • Locsolj esővízzel!

Van kerted? Érdemes kialakítani benne esővíztározót, hisz a csapadék összegyűjtésével kiváltható a kert öntözéséhez szükséges vízmennyiség jelentős része. Így a vízszámla is csökkenthető.
Jó móka a kerti zuhanyozás. Egy napos helyre felállított, fekete színű víztartály kellemes meleg vizet biztosít egész nyáron át, így csökkenthető a melegítéshez szükséges energia. Ha társasházban laksz, néhány szimpatikus szomszéddal egy hétvége alatt elkészíthettek egy energiatakarékos kerti zuhanyt.
Az esővíz hasznosításról és a szennyvíz kezelésről


6. Táplálkozás
Az utóbbi évek tendenciája az, hogy egyre kevesebb vidéki kistermelőtől származó étel kerül az asztalukra. Inkább az jellemző ránk, hogy hipermarketek polcairól válogatunk silány minőségű, olcsó importtermékeket. A kistermelők ide már nem tudják bevinni termékeiket, mert az élelmiszerhálózatok túl kemény feltételeket szabnak. Az eredmények: környezetszennyezés, kiszolgáltatottság, munkanélküliség. Ez a folyamat megváltoztatható volna, hiszen Magyarország kiváló mezőgazdasági feltételekkel rendelkezik. Vásárlási szokásainktól függ, hogy a hazai gazdáknak és szövetkezeteknek megéri-e földet művelni, állatokat tartani fenntartható léptékben is.

 • Helyi piac

Fedezd fel, hol van a közeledben piac, és vásárolj ott a szupermarket helyett! Ki tudna ellenállni a sok friss zöldségnek és gyümölcsnek? A piacon érdeklődhetsz az árusnál a termék származási helyéről, az előállítás módjáról! Remélhetőleg jelzésként fogja fel a vásárlók helyi, vegyszermentes növénytermesztés és az etikusabb állattartás iránti igényére.
Kincsünk a piac

 • Magyar termékek

Keresd a magyar termékeket, részesítsd előnyben a minél közelebbről érkező táplálékot!
Miért olyan fontos, hogy mennyit utazik, amit megeszünk? Nagyon sok élelmiszer bejárja a fél világot: kamionok, hajók, vonatok vagy repülők szállítják. A szállítóeszközök energiát használnak, és temérdek szennyező anyagot bocsátanak ki a levegőbe. Minél közelebbről érkezik valami az asztalunkra, az annál jobb egészségünknek és a környezetnek is.
Számos honlapon keresztül te is kapcsolódhatsz olyan hálózatokba, melyeken keresztül közvetlenül a termelőktől vásárolhatsz. Ha támogatjuk a hazai termelőket, elősegítjük a vidék fennmaradását is.
Szövetség az Élő Tiszáért

 • Vegetáriánus ételek

Ha kevesebb húst és tejterméket fogyasztasz, azzal jót teszel a klíma megőrzésének. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen vegetáriánussá kell válnod. Elég, ha mértéket tartasz. Dédnagyszüleink is többnyire hetente egyszer-kétszer fogyasztottak húst, leginkább a vasárnapi ebédhez.
Fedezd fel a húsmentes konyhát, talán meg fogsz lepődni, milyen ízletes és tápláló lehet!
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés felelős az összes üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának 18%-áért. A műtrágya-előállítás rengeteg energiát igényel. A legelők és szójaültetvények létrehozásáért kivágják az esőerdőket, a marhatrágyából pedig óriási mennyiségű metángáz szabadul fel.
www.vegetarianus.lap.hu
www.vegan.lap.hu

 • Vegyél friss ételt, ne fagyasztottat!

Mirelit helyett válassz friss idénytermékeket! Ezeket nem kell annyit csomagolni, szállítani, és a fagyasztásra sem pazarlódik energia.
Nem is beszélve arról, hogy a friss sokkal táplálóbb és egészségesebb a szervezetednek. A nyers ételek hívei azt vallják, hogy felesleges a sok sütés-főzés, mert ezekkel a kémiai folyamatokkal elvész a táplálékból az életerő és a vitamin. Fogyassz hát minél több nyers zöldségekből készített salátát, kényeztesd magad friss gyümölcsökkel!

 • Biopiac

Válassz bioélelmiszereket! Ezeket műtrágyák és mesterséges növényvédő szerek nélkül termelik, és előállításukhoz nem használnak tengerentúlról szállított takarmányt. A periodikus növénytermesztés kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint az állandósított üvegházas rendszer.
A biopiacokon ellenőrzött biotermékeket vásárolhatsz, közvetlenül a termelőktől. Budapesten szombat délelőttönként működik egy a MOM parknál.
Magyar Biokultúra Szövetség

Ami pedig nem bio, az sajnos sok esetben kétes összetételű és eredetű. Ha kiváncsi vagy arra, hogy valójában mi is az, amit naponta megeszel, olvasd el az összetevőit! És ne hagyd ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapját!
www.tudatosvasarlo.hu

7. Vegyél vissza!
Számos apró hétköznapi klímamentő trükk van, amihez csak egy kis odafigyelésre van szükség, összeszedtünk néhányat.

 • Ne dobd ki egyből, ami elromlott! Javítsd meg!

Elromlott egy háztartási géped vagy a bútorod felújításra szorul? Ne hagyd szunnyadni ezermester képességeidet, javítsd meg magad!
Ha mégsem sikerül, kérdezd meg ismerőseidet, hátha tudnak segíteni. Cserébe ajánld fel, hogy te is segítesz nekik valamiben, és máris létrehoztatok egy "szívességbankot". Ha házilag nem lehet az ügyet megoldani, akkor jön a javítóműhely vagy a használt cikk kereskedés. Ne feledd, ami neked már haszontalan lom, lehet, hogy más még jól tudná hasznosítani!
Ha nem ugrik be egy javítóműhely a közelben, utánanézhetsz a neten.
www.javitomuhelyek.humusz.hu
Használt cikk csere-bere oldalak:
www.humusz.hu/hasznaltcikkek
www.cserebere.net
www.vatera.hu
Szívességbankok:
www.szivessegbank.hu
www.szivessegbank.lap.hu
www.lmv.hu/talentum

 • Vásárlásnál használj vászontáskát!

Magyarországon egy átlagos napon 1,3 millió zacskót viszünk haza. A polietilén zacskó kőolajból készül, mint a legtöbb műanyag tárgy. Előállításuk levegő-, víz-, és talajszennyezéssel jár. "Köszönöm, nem kérek zacskót!", mondhatod a boltban, mielőtt automatikusan adnának neked is egyet. Használj inkább vászontáskát, hátizsákot, kosarat! De lehet egy vidám mintás műanyag zacsid is, amit nem dobsz ki, hanem mindig újra és újra használsz.

 • Használj újrahasznosított papírt, füzetet! (Ments meg erdőket!)

A legjobb papír az, amelyik megmarad az erdőben fának. Mert ha nem vágják ki papírnak, akkor elmarad a gyártással járó környezetszennyezés és hulladékként sem okoz gondot. Hogyan előzheted meg a fák halálát? Használj "újrapapírt", gyűjtsd a papírhulladékot szelektíven, és tartsd becsben a könyveket és füzeteket!
Tanácsok a Hulladék Munkaszövetség újrafüzetének borítójáról:
"Minden lapnak két oldala van és a papír szereti, ha tolladdal megcsiklandozod a hátoldalát is. A papír nagyon örülne, ha kisebb betűkkel írnál, és kevesebbszer firkálnád össze. Kerüld a felesleges díszcsomagolásokat (zacskókat, dobozokat), és a mihaszna papírtermékeket (zenélő képeslap, kísérő kártya)! Miért vennél újat, ha nem muszáj?! Olcsóbb, ha könyvtárból kölcsönzöl, vagy ha közösen fizettek elő valamelyik tök jó újságra. A megunt könyveknek, újságoknak szervezzetek a suliban cserebere délutánt!"

 • Zárd el a csapot, kapcsold le a lámpát!

A tiszta víz nagy kincs, amellyel meg kell tanulnunk takarékosan bánni. Fürdés helyett legtöbbször elég egy gyors zuhanyozás. Tudod, hogy mi az a "matrózfürdő"? Miközben szappanozod magad, elzárod a vízcsapot. Egy dalt is fütyörészhetsz az akció közben... Fogmosás közben se folyasd a vizet! Mosáskor mindig rakd tele a mosógép dobját! Spórolhatsz a mosáson, ha alacsony hőmérsékleten mosol, és elhagyod az előmosást. Még egy érdekes trükk: ha homokkal teli palackot teszel a WC-tartályba, kevesebb víz folyik le az öblítések során.
Kapcsold le a lámpát, ha éppen nincsen rá szükséged! Ritkábban kell világítást használnod, ha a természet ritmusára hangolod magad. Ha sötétedés után már inkább pihensz, és korán reggel kelsz, a nap sugarai ajándékoznak meg tennivalóidhoz szükséges elegendő fénnyel.

 • Ne fogadj el szórólapokat!

A reklám a fogyasztói társadalom egyik alapvető mozgatórugója. Földbolygónk pusztulásáért elsősorban a fogyasztói társadalom a felelős, így a reklám-jelenség egyszersmind súlyos környezeti kérdés is. A reklámok azt sugallják, hogy ha a termék a birtokunkba kerül, akkor a fiatalságot, szépséget, egészséget is mindörökre megvásároltuk. Mi ez, ha nem ámítás? Miként válhatnánk csupán tárgyak megszerzésével boldoggá?
A reklámok bizonyos típusai nemcsak közvetve, a fogyasztás gerjesztése által okoznak környzetszennyezést, hanem közvetlenül is károsítják a környezetet. Ezek az ingyenes szórólapok, prospektusok és reklámújságok. Felmérések szerint Magyarországon egy háztartásra átlag évi 11 kg reklámküldemény ("szemétposta") jut. Ez azt jelenti, hogy egy Győr nagyságú város lakóit évente 580 tonna reklámanyaggal árasztják el, ezzek gyártásához évente 1276 tonna fát vágnak ki, 55 millió liter vizet és 3248 MWh energiát használnak fel.
Nem kérsz a reklámküldeményekből? Ragassz ki postaládádra "STOP REKLÁM" feliratú matricát!

 • Ne termelj szemetet!

Elkövetkezik az a pillanat, amikor nincs szükséged többé valamire, pedig az még nem is romlott el. A kidobás nem éppen a legjobb megoldás... De akkor hova kerüljön?
Szervezz csere-bere piacot a közeledben levő művházba! Minden olyan tárgyat (legyen az ruha, játék, kakukkos óra, kispárna, lavór, virágcserép vagy bármi más) hozhatnak rá az emberek, ami még szép és használható, csak éppen feleslegessé vált a háztartásban, és csak a helyet foglalja. A behozott tárgyakat önkéntesek gyűjtik az asztaloknál, amikért kuponokat osztanak. A kuponokat pedig értékes, hasznos kincsekre lehet cserélni, olyan tárgyakra, amiket mások hoztak.
Csere-Bere Piac Budapest VIII. kerületében
Szabad Boltot is nyithatsz. A "freeshop" egy különleges hely, ahol minden 0 Ft-ért elvihető. A lényege, hogy innen úgy is magaddal vihetsz dolgokat, hogy nem hoztál magaddal semmit. És fel is ajánlhatsz a többieknek amit csak szeretnél, feltéve hogy az tiszta és működőképes. A kezdeményezés mottója: "Ne vásárolj és ne adj el! Adni és kapni jobb."

Budapesti szabadbolt: 
Kaszinó
kaszino2010.blogspot.com
Szabadbolt

Bécsi szabadboltok 
Az adománygyűjtés is egy jó módja annak, hogy megszabadulj a feleslegessé vált tárgyaidtól, ráadásul így segíthetsz is valakinek. Sok szervezet szívesen fogad adományokat, és nem csak ruhát!
www.humusz.hu/adomanyfogadok

 • Komposztálj!

Hazánkban a háztartási hulladék harmadát szerves anyag teszi ki, amely komposztálással újrahasznosulhatna. Mi a komposzt? Komposztnak azt a földszerű anyagot hívják, amely növényi maradványokból "készül", mikroorganizmusok, gombák és más talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre. Komposztálás során a természet körfolyamataiba jut vissza az ételmaradékunk.
A komposztálás a társasházak udvarán is megoldható. Ma már sokféle méretű, formájú komposztáló edényt be lehet szerezni, illetve te magad is készíthetsz komposztládát. Az így előállított szerves anyag a cserepes növények földjéhez adva kiváló tápanyagként szolgál. Kezdeményezd az önkormányzatnál, hogy alakítsa ki a települési vagy kerületi komposztgyűjtést! A nagyvárosi komposztálásra már van néhány magyarországi jó gyakorlat is.
"Miért? Mert a növényeknek a humusz a legjobb koszt! A tápanyagban gazdag, csodálatos komposzt! Amit - ha békén hagyjuk - a Természet szétoszt!"
www.komposztmester.hu
www.komposztalj.hu
www.szike.zpok.hu

8. Kert
Aki közelebb áll a földhöz, a természethez, tudja, hogy az élet körforgásban működik. "Egy-másfél hektár föld már lehetővé teszi a táplálék és fűtőanyag megtermesztését egy négytagú család számára." - állítja egy vidéken biogazdálkodást folytató fiatalember, J.A. Ők önellátásra törekszenek, szeretnének nem pénzalapú, közösségre épülő boldog életet élni.
Csempéssz az életedbe minél többet az ökoszisztémából!

 • Kertészkedj! Nevelj konyhakertet!

Kóstolj bele te is a vidéki élet ízébe, vagy akár gyakorolj "miniben", fűszernövényekkel a nagyvárosi balkonodon!
A kertészkedés környezetbarát és rendkívül izgalmas sága a permakultúra. Pontosan az ellentéte a manapság uralkodó monokultúrás ipari termesztésnek, amelyben végeláthatatlan táblákon csupán egyféle növényt, például búzát termesztenek, energiaintenzív módszerekkel, mérgező növényvédő szerek használatával. Feltalálója, Bill Molison Ausztrália hegyei között a természetet megfigyelve jutott el egy alapgondolhoz, melynek lényege, hogy létre lehetne hozni az ember számára hasznos fajokból a természetes életközösségekhez (például egy erdőhöz) hasonlóan működő ökológiai rendszereket, és ezáltal drasztikusan csökkenteni az emberi szükségletek megteremtésének ipari háttér, és energiaigényét, környezetromboló hatásait.
www.permakultura.hu

 • Ültess fákat!

Miért ne lehetne a te településed az alma- vagy szilvafák fővárosa? Kezdeményezd, hogy helyi tájfajtákból álló gyümölcsöst ültessenek a kertekben, utcákon vagy a település határában lévő felhagyott földeken! A régi tájfajták előnye, hogy évszázadok alatt már alkalmazkodtak a helyi környezeti viszonyokhoz, így sajátos ízviláguk mellett ellenállóbbak is, mint a napjainkban elterjedt világfajták.
A tájfajtákat őrző gyűjtemények kezelői szívesen nyújtanak segítséget:
www.ecolinst.hu
www.castanea.hu
www.pangea.hu
A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) elindított egy országos tájfajták ültetési kampányt!
www.elotisza.hu
A Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján található egy faiskola kontakt-lista!
www.tudatosvasarlo.hu
Városban laksz? Csatlakozz te is gerilla mozgalomhoz! Az éjszaka leple alatt ültessetek be virággal egy-egy sivár, kopár közteret! Nem kell hozzá más, csak néhány cserép virág és lelkesedés. Hidd el, másnap nagyon hálásak lesznek az arra járók!
Belvárosi kertek udvarzöldítéséhez adhat tippeket és inspirációt a Gang csoport blogja:
www.gang-gong.blogspot.com

 • Madárbarát kert

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik a madarak.
www.mme.hu

10. Aktivizmus
Változz! Változtass!
A klímamentéshez aktivizálnunk kell magunkat és környezetünket is.

 • Zöld iroda, Ökoiskola, Ökoóvoda

Egy "Ökoiskola" abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során. Ökoiskolává bármely iskola válhat, amely pályázik erre a címre, és teljesíti a kritériumrendszert. A Magyarországi Ökoiskola Hálózat honlapja
A Zöld Iroda Program célja egy-egy szervezet irodáinak környezetközpontú fejlesztése, a környezet- és emberbarát működés feltételrendszerének kidolgozása, a működési költségek optimalizálása, a szervezet működéséből fakadó káros környezeti hatások csökkentése, illetve a dolgozók környezettudatosságának növelése. www.zoldiroda.hu

 • Kirándulj! Látogass el Nemzeti Parkjainkba!

Magyarországon közel 11 000 kilométer jelzett turistaút található. Erdei ösvények, csörgedező patakok, folyók, tavak, asztallap-simaságú rónaság, dombvidék, mesebeli alakok a cseppkőbarlangokban... bőséggel van mit felfedezni. A legrangosabb útvonal az egész országot átszelő Kéktúra. 1100 km hosszúságban kanyarog a Dunántúli- és az Északi-középhegységen át a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Hollóháza községig. Jelzése: kék sáv.
Azoknak, akik könnyebb sétákat téve szeretik felfedezni a természet gazdag kincsesázát, a természetvédelmi területeket, tájvédelmi körzeteket, nemzeti parkokat érdemes bejárniuk. Ezek közül az UNESCO az egész emberiség védendő kincsévé, azaz a világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki-karsztot, és a Hortobágyi Nemzeti Parkot. A védett területek nagy része nyitva áll minden természetbarát előtt. A szakvezetéses szervezett túrákról a nemzeti parkok igazgatóságai készséggel adnak felvilágosítást.
http://www.nemzetipark.gov.hu/elerhetosegek

 • Miért fontosak az erdők?

Az erdők élővilágának sokfélesége a földi élővilág gazdagságának jelentős részét rejti magába, a fajok több mint fele erdőkben él. CO2 megkötő képességüknél fogva rendkívül fontos szerepük van a Föld éghajlatának megőrzésében. A Föld tüdejének is nevezett trópusi esőerdők sajnos nagy ütemben fogyadoznak, percenként négy futballpálya méretű őserdő tűnik el az Amazonas mentén emberi tevékenység következtében. 1000 évvel ezelőtt a mai Magyarország területének kb. 85%-át borították erdők, jelenleg ez az arány 20%. Alapvető feladatunk, hogy megismerjük és megvédjük az erdőket!

 • Beszélj róla!

Az iskolában vagy munkahelyeden szervezz előadást, beszélgetést a klímaváltozás mindannyiunkat érintő hatásairól, a környezeti és szociális problémákról! Szó lehet arról, hogy az egyes területeket fokozottabban sújtó szélsőséges időjárás okozta vízhiány, áradás és terméskiesés miatt a század végére 200 millió klímamenekülttel kell számolnia a világnak. Gondolkodjatok azon, hogy a mi életmódunk mennyiben járul hozzá ezekhet a problémákhoz? Hogyan változtathatnánk rajta saját magunk a mindennapjainkon keresztül?
A hozzánk közel álló emberek nagy hatással vannak gondolkodásmódunkra és viselkedésünkre. Egy-egy őszinte megnyilvánulás a témáról hatásosabb lehet bármilyen személytelen klímakampánynál. Persze mindenkihez meg kell találni a megfelelő hangnemet és helyzetet, amikor is előrukkolhatunk ilyen gondolatokkal.

 • Légy ÖKO-riadós!

Nagy kalandra hív az ÖKO-riadó csapata: mentsd meg a Földet a szeméttől!
Regisztrálj és játssz: közös kirándulásokra, biopiacra csapatversenyekre, szelektíves gyárlátogatásra és koncertekre hívunk. www.okoriado.hu

 • Barátkozz! Csatlakozz civil kezdeményezésekhez!

Legyél önkéntes! Az önkéntes tapasztalatok az önzetlenség örömét nyújtják, segítenek a pályaválasztásban, lehetőséget adnak, hogy életszerű keretek között tanulj, barátokat szerezz. Ha 18-30 éves vagy, külföldön is kipróbálhatod magad, a klíma érdekében keresd a környezetvédelmi programokat: www.evs.hu
Támogasd a magyarországi civil kezdeményezéseket! Támogatásod pl. egy-egy petíció aláírásával, demonstrációkon vagy bojkottban való részvételeddel fejezheted ki. De az is lehet, hogy lesz egy kreatív klímavédő program amit te találsz ki és valósítasz meg!
Néhány civil szervezet, mely segíthet az eligazodásban és a fenntartható életmód kialakításában:
Bocs Alapítvány
BME Egyetemi Zöld Kör
Energia Klub
Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség
Greenpeace
Hulladék Munkaszövetség
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Védegylet
Zöld Fiatalok Egyesület

Térkép

tovább »

Eseménynaptár

  2023 Május  
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
  2023 Június  
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
  2023 Július  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
  2023 Augusztus  
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
  2023 Szeptember  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
  2023 Október  
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
  2023 November  
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
  2023 December  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  2024 Január  
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
  2024 Február  
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829
  2024 Március  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  2024 Április  
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
  2024 Május  
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
  2024 Június  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
  2024 Július  
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
  2024 Augusztus  
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
  2024 Szeptember  
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
  2024 Október  
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
  2024 November  
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
  2024 December  
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
  2025 Január  
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
  2025 Február  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
  2025 Március  
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
  2025 Április
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

tovább »

Galéria

 
 

tovább »